در حال بارگذاری ...
دوشنبه 1 بهمن 1403
nus.ac.ir

به مناسبت گرامیداشت روز دانشجو
16 آذر، خاموش و خلوت!

آنچه روز دانشجو را در تقویم مناسبتی ما و حتی به عنوان یک روز جهانی مطرح کرده ریشه‌های عمیق این نام‌گذاری در حمایت ازحقوق و آزادی‌های مدنی است. از شهادت سه دانشجوی دانشگاه فنی تهران در پی اعتراض به دیدار رسمی نیکسون معاون رئیس‌جمهور آمریکا با شاه پهلوی در ۶۷ سال پیش (۱۳۳۲)، تا تظاهرات دانشجویی کشور چک در ۱۷ نوامبر ۱۹۴۱ که باعث کشته شدن و انتقال تعداد زیادی از آنان به بازداشتگاه نازی‌ها شد. همگی بستر یک جنبش فراگیر و نام گزاری جهانی این روز را فراهم ساخت.

با نگاهی به اخبار و رویدادهای کشورمان متوجه می‌شویم که نام دانشجوست که هر ساله در شانزدهم آذرماه بر خاطره ها و اذهان قشر جوان جامعه تلنگر می زند. روزی که دانشجویان بیش از پیش در پی مطرح کردن مطالبات خود هستند و گوش مسئولین از همیشه شنواتر است.

امسال برخلاف سال‌های گذشته از جمع های پر شور و هیجان دانشجویی و مدعوینی اغلب از اهالی سیاسی خبری نیست و سایه کرونا بر فعالیت‌های فرهنگی نیز سنگینی می‌کند. صدای انجمن‌های دانشجویی به وبینارها و فضاهای مجازی خلاصه شده است و سالن‌های همایش دانشگاه ها نیز مدت‌هاست دلتنگ جمع‌های این چنینی اند. در این گزارش حال و هوای این روزهای دانشگاه‌ها را بعد از قریب به یک سال فاصله از دانشجویان بررسی کرده ایم.

خاطرات شنیداری دوران دانشجویی

واژه دانشجو، جز پردامنه‌ترین مباحث در شکل‌گیری آینده هر جامعه‌ای است. آن قدر وسیع که همیشه بسترساز اتفاقات بسیاری بوده است. به همین دلایل دانشجو، مظهر شادابی فکری و توان شگرف در فعالیت آزادانه و نقادانه در اجتماع است و همچنین عنصری گران بها که به لحاظ ماهیت آگاهی طلبی، ایده‌آل‌گرایی و انتقادگری‌اش، همواره جوینده است. 

امیدواریم در ادامه بهسازی محیط‌های مجازی دانشگاه‌ها بستری برای رشد دیگر ابعاد شخصیتی دانشجویان با نگاهی جدی تر تعیین کنند تا خاطرات دوران دانشجویی صرفاً شکلی شنیداری نداشته باشد.

ایرانی‌ها همیشه در تنگناها بهترین نتایج را می‌گیرند 

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه فنی حرفه ای استان بوشهر در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: «هر ساله برنامه های متعددی در گرامیداشت یاد و آرمان‌های شهدای ۱۶ آذر برگزار می‌شود و پیام استکبارستیزی آنان را منعکس می‌کنند. زیرا ملت ما همواره خواستار آزادگی است و زیر بار طاغوت و استکبار نخواهد رفت. امسال گرچه شرایط حاصل از بیماری منحوس کرونا شکل برنامه ها را تغییر داده و از نعمت حضور دانشجوبان بی بهره هستیم ولی برنامه های این روز به صورت مجازی ادامه خواهد داشت. به همین مناسبت جشنواره کشوری پیاده روی ۵۰*۵۰ با مشارکت سازمان تربیت بدنی و ۱۷۲ مرکز فنی و حرفه‌ای سراسر کشور راه اندازی گردیده که با استقبال خوبی نیز همراه شده است.» 

ارسلان نامی ادامه داد: «در هر جامعه دانشجو به عنوان قشر روشنگر و همیشه آگاه شناخته شده که حیات و ممات دانشگاه ها نیز گرو در حضور آنها دارد. دانشجویان موجب رونق این فضا هستند، لیکن نبود حضور فیزیکی آنان به منزله تعطیلی دانشگاه‌ها نیست. ایرانی‌ها همیشه تهدیدها را به فرصت تبدیل می‌کنند و در تنگناها بهترین نتایج را می‌گیرند. مسئولین نیز از رسالت اصلی خود غافل نشده اند و در زمینه فرهنگی، دانشجویی و آموزشی ارتباط خود را با انجمن ها و کانونها حفظ کرده و تمامی فعالیت‌ها به دنیای مجازی پیوند می‌خورد.»

نرم‌افزارهای شبیه ساز برای آموزش دروس عملی

وی با اشاره به مشکلات این روزهای دانشجویان گفت: «حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد سرفصل‌های دانشگاه فنی و حرفه ای، دروس آزمایشگاهی و کارگاهی است که هم اکنون در حال تهیه نرم افزارهای شبیه ساز برای آموزش دروس عملی هستند. از طرفی بسیاری از دانشجویان از خانواده های متوسط و رو به پایین اند که تهیه وسایل و امکانات لازم جهت دسترسی به کلاس‌های مجازی برایشان دشوار است یا به علت ساکن بودن در روستاها و نقاط دورافتاده با ضعف در اتصال اینترنتی مواجه اند که با گذاشتن فایل‌های آفلاین در سامانه دانشگاه و ایجاد میز خدمت الکترونیکی، خواست‌ها و نیازها آنان را پیگیری و مشکلاتشان مرتفع می‌گردد.»

نامی افزود: «در دهه‌های گذشته شرایط پذیرش در دانشگاه ها سخت‌تر و یا مستلزم جابجایی به یک استان دیگر بود. امروزه نیازهای دانشجویان تغییر کرده و جنس درس خواندن متفاوت است. فرد می‌تواند به راحتی در استان خود ادامه تحصیل دهد و با توجه به مجازی شدن در محیط کار و منزل با فراغت و آرامش بیشتری آموزش ببیند. پس باید برای موفقیت بیشتر مطابق با خواسته های آنان حرکت کنیم و به اهدافی که در برنامه های توسعه مشخص شده سریع‌تر دست یابیم تا جایگاه علمی دانشگاه های کشور بالاتر رود.»

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه فنی و حرفه ای بوشهر در پایان تاکید کرد: «دانشگاه‌ها باید ایده و فکر را به عمل تبدیل کنند تا دانشجو به عنوان یک فرد کارآفرین فارغ التحصیل شود. برای نیل به این هدف میتوانیم با ایجاد تیم‌های فنآور گوناگون شرایط تبدیل پژوهش ها را به سمت عملیاتی شدن پیش ببریم. دانشگاه فنی و حرفه ای نیزبا جذب اعتبارات و سرمایه‌هایی لازم دانشگاه های خود را مجهز کرده است تا جایی که توانست در سال گذشته دبیرخانه انجمن علمی شیمی کشور را به دست آورد.»