مصاحبه با همکار؛
افشین حراجی
ایام ماه مبارک رمضان و شب های لیالی قدر، بهانه ای شد؛ که به خدمت یکی از همکاران در دانشکده فنی و حرفه ای پسران بوشهر برسیم و طی گفتگویی با آن از زندگی و فعالیت های شغلی شان با ایشان بیشتر آشنا شویم. افشین حراجی، دارای مدرک کارشناسی مهندسی عمران است. وی هم انکون تکنسین گروه عمران است که بی شک تلاش های وی در خصوص برگزاری کلاس های گروه عمران بر هیچ کس پوشیده نیست. او از جمله افرادی است که کار اداری و روزانه اش نتوانسته است او را از هنر مداحی غافل کند و وی در این خصوص چهره ای برجسته دارد. وی قبول زحمت نمودند و به سوال های ما پاسخ دادند؛ متن این مصاحبه را در ادامه می خوانید:
- آقای مهندس، چطورشد به هنر مداحی روی آوردید؟
به نام خدا
با سلام خدمت شما و همکاران ارجمندتان در نشریه وزین اندیشه نو، نوای مداحی از همان کودکی در گوش من طنین انداز بود و من از دوران حدود ۳ یا ۴ سالگی علاقه زیادی به شنیدن نوای نوحه داشتم.
-در این خصوص چه کسی یا کسانی مشوق شما بودند؟
- مشوق اصلی بنده یکی پدرم و دیگری پسر خاله ام بودند که به همراه آنها از همان کودکی به مساجد بوشهر رفتم و علاقه مندی بنده به آیین عزاداری سنتی بوشهر روز به روز بیشتر می شد و حتی درکنار رفتن به همین مساجد حتی نوارهای کاست نوحه مرحوم جهانبخش کردی زاده و پیشکسوت نوحه خوانی بوشهر حاج مصطفی گراشی که استاد بنده نیز هست، جمع آوری کردم.
- از چه سالی و چگونه و در کجا مداحی را آغاز کردید؟
- اینجانب از ماه رمضان سال ۱۳۷۷ درمحله باغ زهرا کوی فرهنگیان مسجد علی ابن ابیطالب علیه السلام با تشویق بچه های محل به طور جدی رو به هنر نوحه خوانی سنتی آوردم و خدا را شاکر هستم حدود ۲۴ سال هست این افتخار نوکری به اهل بیت عصمت و طهارت را دارم.
- به یاد دارید روز اول را که مداحی کردید، چه حس و حالی داشتید؟
به یاد دارم قبل از ماه رمضان همان سال ۱۳۷۷ بود شب شهادت امام هادی(ع) ۳ ماه رجب اولین شب مداحی بنده بود که بچه های محل فرهنگیان بخاطر اینکه بخواهم بصورت تمرینی هم شروع کرده باشم پیشنهاد مراسم سینه زنی سنتی دادند من هم با علاقه زیاد و حس خوبی که داشتم پذیرفتم و حتی موقع خواندن نوحه اول استرس زیادی داشتم ولی به شکر خدا مراسم هم بخوبی برگزار شد.
- جناب مهندس، در بوشهر به مداح، نوحه خوان می گویند، شما در این خصوص چه نظری دارید؟
- در شهر بوشهر به هرکسی هنر مداحی سنتی داشته باشد و بتواند بخواند نوحه خوان گویند که واقعا کار بسیار دشواری هست و کسی که میخواهد وارد این عرصه شود مهمتر از همه چیز به نظر خودم علاقه هست به عقیده پیش کسوتان عرصه مداحی سنتی نوحه خوان همانند یک ناخدای کشتی هست که بتواند کشتی را با این همه امواج عظیم و زیبا به ساحل هدایت کند.
-آقای حراجی، معمولا قبل از نوحه خوانی، پیش نوحه خوان نیز بخشی از مراسم را انجام می دهد، شما چه مدت پیش نوحه خوانی کردید؟
- بنده بطور مستقیم وارد عرصه نوحه خوانی شدم واصلا پیش خوان نبودم ولی واقعا نوحه های پیش خوانی را با ضرب و آهنگ برای خودم تمرین می کردم مثلا از نوحه اول تا نوحه نوحه خوان و تا آخر واحد.
- نظر شما در خصوص آیین نوحه خوانی بوشهری چیست؟
- آیین نوحه خوانی بوشهر یک سنت بسیار دیرینه شهر و دیار ماست حدود بیشتر از ۱۲۰ سال یعنی از زمان ناصرالدین شاه قاجار که این سبک زیبا به شکل دایره وار از دایره های کوچک تا بزرگتر و چندین دایره که اصطلاحا به آن بر گفته میشود شکل میگیرد که این سبک بنام سنتی شهرت گرفت و بسیاری از مردم کشور ما علاقه زیادی به آیین سنتی بوشهری دارند که بعنوان یک سبک ملی در کشور شناخته شده است.
-آقای مهندس، از کرامات امام حسین برایمان بگویید، چه تاثیری امام حسین و نوحه خوانی در زندگی شما گذاشته است؟
- تمام برکت زندگی من از امام حسین و هرچه توی زندگی دارم از دوران کودکی تاالان که حدود ۴۳ سال از خدا عمر گفتم فقط مدیون امام حسین و اهلبیت عصمت و طهارت می باشد.
- آقای مهندس، مظمئنا خاطرات جالبی در این خصوص دارید. لطفا یک خاطره جالب برایمان بفرمائید.
- یک خاطره جالب که دارم حدود ۲ یا ۳ محرم سال ۱۳۸۴ بود که سرماخوردگی بسیار شدیدی خورده بودم و حتی صحبت کردن هم برام سخت بود که به لطف همین امام حسین از شب ۷ محرم توانستم در مسجد مراسم را اجرا کنم که این هم شفاعت خود ارباب بود که از آن بی نصیب نبودم.
- آقای مهندس، نگاه مردم به شما در خصوص مداحی چگونه است؟
- دیدگاه مردم نسبت به اینجانب واقعا برحسب لطفی که دارند چه هم محلی ها و چه مردم شهرمان احترام خاصی برای من قائل هستند ومن هم متقابلا احترام خاصی برای همه بزرگوارن قائل هستم و خودم را کوچک همه می دانم.
-آقای مهندس، نگاه مردم به شما در خصوص مداحی چگونه است؟
- در حال حاضر نوحه خوان ثابت مسجد علی ابن ابیطالب علیه السلام کوی فرهنگیان هستم که از سن ۱۹ سالگی این افتخار خدمت به اهل بیت ومسجد نصیبم شد.
-آقای مهندس ضمن تشکر از شما از اینکه وقت خود را در اختیار ما گذاشتید، در پایان اگر صحبتی دارید، بفرمائید.
- در پایان فقط عاقبت بخیری و شفاعت اهل بیت عصمت و طهارت از درگاه خداوند متعال برای همه و بعد خودم خواستارم.
به کوشش اداره امورفرهنگی مرکز امام خامنه ای-دکتر حیدریه